Foto Kaynak: THOMAS COEX/AFP via Getty Images
Gazze’nin Hıristiyan nüfusu, tarihi bir kiliseyi hedef alan son hava saldırısına rağmen Gazze’yi terk etmeyi reddediyor.
Kuşatma altındaki Gazze halkı için güvenli bir yer bırakmayan İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü bombardımanın son kurbanı kiliseler oldu.
Gazze’de Hamas tarafından yönetilen hükümet basın bürosu ve diğer yerel kaynaklara göre, 19 Ekim’de Gazze şehrinin güneyindeki Aziz Borfiryus (Saint Porphyrius) Rum Ortodoks Kilisesi yakınlarındaki bir binaya düzenlenen İsrail hava saldırısında 18’i Hıristiyan olmak üzere 20 Filistinli hayatını kaybetti.
Bombardıman, İsrail’in planladığı kara harekatı öncesinde 1 milyondan fazla insanın Gazze’nin kuzeyinden güneyine taşınmasını emretmesinden bu yana, yerinden edilen yüzlerce insanın sığındığı kilise kompleksindeki binalardan birinin yıkılmasına neden oldu.
Aziz Borfiryus’un birkaç metre ötesinde bulunan Katolik Kutsal Aile Kilisesi’nden Peder Yusuf Asaad, Al-Monitor’a yaptığı açıklamada, İsrail füzesinin kilisenin hizmet binası ile yakındaki terk edilmiş bir binanın arasına düştüğünü, bunun sonucunda hizmet binasının kilisede saklanan insanların üzerine çöktüğünü söyledi. Çoğunluğu tek bir aileden olan 18 Hıristiyan da dahil olmak üzere 20 kişinin uyurken katledildiğini söyledi.
Yerinden edilen diğer pek çok kişinin de ağır ve hafif şekilde yaralandığını ve kilise kompleksindeki diğer binaların çatladığını ve onarılamayacak şekilde hasar gördüğünü ifade etti.
Asaad, İsrail füzesinin kilisenin zemininde ve çevresinde büyük bir delik açtığını, bunun da içeride barınan 400 insanın Kutsal Aile Kilisesi’ne taşınmasını gerektirdiğini sözlerine ekledi.
Asaad, “Gazze’ye yönelik devam eden ve önüne çıkan her şeyi hedef alan hava saldırıları nedeniyle insanlar başka yerlere yerleştirilmiş olsalar da hala güvende değiller” uyarısında bulundu.
Saldırı sırasında kilisede bulunan Aziz Borfiryus Kilisesi medya sorumlusu Philip Jahshan da Al-Monitor’a yaptığı açıklamada saldırının doğrudan kilisenin hizmet binasını hedef aldığını ve binanın tamamen yıkılmasına neden olduğunu doğruladı.
İsrail ordusu, kilisenin yakınlarında Hamas’a ait bir komuta merkezinin vurulduğunu açıkladı. Fakat Al-Monitor’a konuşan görgü tanıkları, İsrail ordusunun sözünü ettiği binanın terk edilmiş olduğunu ve saldırı sırasında orada kimsenin bulunmadığını vurguladı.
İsrail saldırısından kurtulanlardan İbrahim el Suri, Al-Monitor’a şunları söyledi: “İsrail ordusunun iddia ettiğinin aksine kilise doğrudan bombardımanın hedefi oldu. Ordunun saldırıda hedef alındığını iddia ettiği bina terk edilmiş durumda. Orada uzun zamandır kimse yok.”
“Ne yazık ki Gazze’de her şey hedef alınıyor. Güvenli bir yer yok. İbadethaneler ve hastaneler bile tehlike altında” diyen Suri, dünya ülkelerini müdahale etmeye ve sadece üç hafta içinde 7 bin 300’den fazla Gazzelinin ölümüne neden olan savaşa derhal son vermeye çağırdı.
Saldırıda ölen Hıristiyanların cenazeleri 20 Ekim’de kilise avlusunda düzenlenen toplu cenaze töreninin ardından kilisenin yanındaki mezarlığa defnedildi.
Aziz Borfiryus Kilisesi’nin dünyanın en eski üçüncü, Gazze’nin ise en eski kilisesi olduğu ve MS 425 yılına dayandığı söyleniyor. Kilise kompleksine yıllar içinde bitişik binalar ve odalar eklenmiş. Kilise en son 2020 yılında bir dizi bakımdan geçmiş ve restorasyon edilmişti. Kilise bugün, bombalanan hizmet binası da dahil olmak üzere çeşitli binalar içeriyor. İç duvarları, dini yazıtlar ve ikonalarla süslü olan kilisenin üç girişi var.
Tarihi anlatılara göre kilise, Aziz Borfiryus’un Gazze’nin paganlarının Hıristiyanlara saldırılarını engellemek için başvurduğu Bizans İmparatoru Konstantinopolisli Arcadius’un desteği ve finansmanıyla inşa edildi. Kilisenin inşası Aziz Borfiryus’un ölümünden beş yıl sonra tamamlandı ve kiliseye onun adı verildi.
Gazze Şeridi’nde üç aktif kilise var: Kutsal Aile, Aziz Porphyrius ve geçen hafta bombalanan Gazze Şehri’ndeki el-Ahli Hastanesi’ne bağlı Baptist kilisesi. Filistinliler İsrail’i hastaneyi hedef almakla suçlarken, İsrail ordusu ölümcül saldırının Filistinli bir gruptan atılan roketin yanlış ateşlenmesi sonucu meydana geldiğini iddia ediyor. O patlamada da yüzlerce kişi ölmüş ve yaralanmıştı.
Gazze Şeridi’nde şu anda yaklaşık 1,000 Hıristiyan yaşıyor. 2007 yılında Hamas’ın kontrolü ele geçirmeden önce bu sayı 7 bindi. Çoğunluğu Ortodoks olan bu Hıristiyanlar, İsrail’in uyarılarına ve yaklaşan kara harekatına rağmen Gazze’den güneye gitmeyi reddetti.
* Yazının 28 Ekim 2023’te Al Monitor’da yayınlanan orijinali için tıklayınız.
Comments